La festa major de Sant Pere és una data assenyalada al calendari dels reusencs i les reusenques. Totes les que formem part de la colla sentim un grau de compromís i orgull al lluir els colors dels Xiquets de Reus per la ciutat. Fa trenta-vuit anys que la camisa avellana llueix al seguici festiu de Sant Pere, precedida pel ball de bastons i resguardada per l’Àliga de Reus, la més maca de totes.
L’any 1982 fou la primera vegada que els Xiquets de Reus participàvem en els actes festius de la ciutat. Aquell mateix any van actuar amb nosaltres la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa i els Nois de la Torre, on es va poder gaudir del carro gros per part dels vallencs, entre altres construccions. En aquella primera actuació vam descarregar el 2de6 i el 3de7 i el 4de7 van quedar en intent.
Sant Pere ha estat testimoni, d’una manera o altra, dels castells que han marcat l’avenir de cada temporada.
Era el 26 de juny de 1983 quan els Xiquets de Reus descarregàvem la nostra primera clàssica de set i el pilar de cinc. Dos anys més tard la plaça del Mercadal veia per primer cop la catedral per part de la Colla Vella i els Xiquets de Reus, que no volíem ser menys, vam descarregar per primer cop a la història el 5de7 després d’un intent desmuntat.
L’any 1986 oferíem al patró de la ciutat el primer 2de7 de la història de la colla. Trigaríem uns anys a portar el dos folrat per festa major. Seria el 1996, un any màgic per la colla, on signaríem el millor de Sant Pere de fins aleshores. Aquell 22 de juny descarregàvem el 3 de 8, 4 de 8 i 2 de 8 amb folre. Un inici de temporada que culminaria amb dos castells de nou (un 3de9f carregat a l’agost i l’emblemàtic tres folrat que els descarregaríem a la plaça de braus de Tarragona) i també el 5de8 carregat a la diada de la colla.
Sant Pere també ha estat testimoni dels anys més complicats de la colla, temporades de picar pedra i insistir “perquè estàvem convençuts que un dia o altre tornaríem a fer castells grans” tal com diu en Joan Bofarull al llibre dels trenta anys de la colla. Van ser durant aquests anys de transició que Sant Pere va poder veure el primer castell de nou de l’era moderna per les festes majors de la ciutat.
Els Castellers de Vilafranca descarregaven el 3de9 amb folre l’any 2002 mentre els Xiquets de Reus realitzàvem una actuació amb castells de set i mig. Haurien de passar uns quants anys més per poder veure de nou un folre avellana per Sant Pere. El 22 de juny del 2013 repetíem la mateixa actuació que al 1996, un presagi que ens deia que les coses aquella temporada ens anirien bé, i així va ser. Tornàvem a ser colla de nou 17 anys després i lo millor estava per venir…
Dos anys més tard descarreguem la catedral per Sant Pere i nou dies més tard tornem a descarregar el 5de8, aquest cop, en solitari. L’any 2016 tocava fer una passa més per Sant Pere i en primera ronda vam fer l’aleta al tres de nou amb folre. Malauradament només el vam poder carregar.
Però si hi ha quelcom que caracteritza els Xiquets de Reus i Sant Pere és el pilar caminant de Completes. Des de la primera Festa Major de Sant Pere on els Xiquets de Reus participem, l’any 1982, hem intentat portar el nostre pilar caminant des de la Prioral fins a l’Ajuntament, tot i que el primer intent s’inicià al final del carrer Major tal com explica Ernest Benach al llibre Els Xiquets de Reus. 30 anys de castells. Trigaríem cinc anys a portar el pilar fins a la porta de l’Ajuntament, l’any 1987. Un pilar que durant anys va compartir protagonisme amb els Ganxets de Reus, ja desapareguts. En Xavier Guix m’explica que “era l’únic moment de l’any on la cosa estava igualada, perquè en els castells érem molt superiors, i per això també els miràvem de reüll”. I és que el pilar caminant de la tornada a Completes suposa un dels moments on tota la ciutat para atenció a la colla.
L’any passat vam tenir un Sant Pere d’ensomni descarregant el 3de9f, el 2de8f i el 4de8. Enguany no podem dir el mateix. La situació actual ens ha deixat sense els assajos del pilar caminant a plaça, l’assaig previ a la diada que coincideix amb Barraques, on l’esperit de festa es barreja amb les ganes de portar els millors castells per festa major; el caliu del local el dia de la Cercavila del Masclet, els nervis de Completes quan el pilar està a punt d’arrencar, la revetlla, els Cóssos, l’actuació en solitari amb un bat de sol que només aguanten els més valents i valentes… Tot un reguitzell de moments que malauradament no gaudirem enguany. Totes tenim ganes de retrobar-nos al pati d’assaig i escoltar com el/la cap de colla crida: 5 minuts i comencem!
De ben segur que l’any vinent serà un Sant Pere especial, perquè els reusencs i les reusenques ens estimem la nostra festa major, les tradicions que tant ens caracteritzen i sobretot perquè el 2021 celebrarem el nostre 40è aniversari i caldrà estar a l’altura de les circumstàncies.
Visca els Xiquets de Reus!